Asculta 5 minute…

Ascultă cinci minute de muzică clasică

de prof. Maria Vlase

Din data de 15 noiembrie 2010, a debutat în liceul nostru un proiect în parteneriat cu Radio România Muzical, Ascultă cinci minute de muzică clasică. Iniţiatorii și-au propus ca într-un mod inofensiv să ne apropie de marile valori culturale realizând o selecţie foarte reuşită de bucăţi muzicale. Cele mai reprezentative acorduri ale compozitorilor clasici sunt grupate într-un colaj care conţine pe lângă prezentarea autorului şi numele interpretului.

Proiectul a avut loc, mai întâi, în marile magazine. Cumpărătorii au avut surpriza ca pe lângă reclame să asculte muzică clasică, poate pentru prima dată în viaţă.

Acum se urmăreşte ca pe adolescenţi să îi apropiem de artă fără a fi sancţionaţi cu note sau încorsetaţi în cadrul orelor de educaţie muzicală. Eu împreună cu doamna profesoară de educaţie artistică, Stroe Maria-Magdalena, audiem zilnic cu elevii noştri cinci minute de muzică clasică cu rol de captare a atenţiei. Reacțiile grupului ţintă se înscriu pe o scară valorică generoasă, de la disperare până la surpriza că sunetele muzicii lui Bach nu dăunează auzului şi chiar afirmarea unor buni cunoscători ai stilului muzical propus.

Coordonatorii proiectului au tăria să finalizeze ce şi-au propus timp de o lună. Trăim cu speranţa că la finalul audiţiilor repulsia elevilor faţă de muzica clasică să fie doar o atitudine de teribilism, iar în suflet să le trezim plăcerea audiţiilor de calitate.

%d blogeri au apreciat: